Praženje lešnikov november - december

Najpreprostejša predelava lešnikov je praženje jedrc z vročim zrakom, ki poteka 15 minut pri temperaturi od 140 do 160 stopinj Celzija. Pri tem povrhnjica razpoka in odstopi. Po koncu praženja se z mešalom ali čisto kuhinjsko krpo ustvari trenje ter tako povrhnjico odstrani.  S praženjem hkrati lešniku poudarimo okus ter mu podaljšamo obstojnost.

Pri praženju je treba poznati naslednje stvari:

  • sortni izbor (obnašanje med praženjem),
  • čas praženja je odvisen od velikosti jedrc (večji kaliber se praži dlje),
  • nasipane količine,
  • vlaga v jedrcih.
Navadni in praženi lešniki Pridelano doma

Navadni in praženi lešniki

Sveži ali praženena jedrca slovenskega lešnika, naravno posušena ter zluščena in pražena sproti. Izvedi več

Poglej izdelke
Lešnikovo olje Hladno stiskano

Lešnikovo olje

Hladno stiskano 100% slovensko lešnikovo olje, pridelano iz naravno posušenih jedrc. Izvedi več

Poglej izdelke

Ponujamo tudi možnost odkupa večjih količin lešnikov v razsutem stanju - v lupini ali luščeni.
Izvedi več

Zakaj jesti lešnike?

Lešniki so polni okusa in koristnih snovi za naše možgane. Spremljajo nas kot hrustljav prigrizek ali dodatek najljubši sladici. Privoščite si zdrave slovenske lešnike, pridelane na kmetiji Krajnčič.

Kot člani slovenskega strokovnega društva lupinarjev
smo nosilci blagovne znamke Slovenski lešnik.